zaterdag 18 februari 2012

Bloempothoesjes

Volgens mij heb ik al een paar jaar (!) een proefpakket Zpagetti in huis, en het haken wilde maar niet lukken, omdat ik erg vast haak en meestal worden er vasten gehaakt met Zpagetti, dat is van zichzelf al een "vaste" steek.


Ik kreeg kramp in mijn handen, moest met "geweld" de draad doortrekken, grotere haaknaald (nr. 12) gebruiken hielp ook niet dus het pakket verdween weer in de kast.
Een paar weken geleden zag ik in het tv-programma Eigen Huis en Tuin dat ze vazen en bloempotten een gehaakt hoesje gaven met Zpagetti, en daar haakten ze alleen in de achterste lus, zodat het haakwerk wat losser wordt. Dus het pakket weer opgezocht (inmiddels had ik zelfs haaknaald nr. 15 gekocht, het lijkt wel een bezemsteel, hihi!) en jawel hoor, nu lukt het haken wel:


Je begint met een ketting lossen die net om de onderkant van de bloempot past, liever iets te strak dan te los. Je sluit de ketting met lossen door middel van een halve vaste, en daarna haak je rondom alleen maar vasten (of stokjes, dat kan ook natuurlijk). Af en toe even het hoesje passen omdat het niet te wijd mag worden. Het is het makkelijkst om een bloempot (of vaas) te gebruiken die niet al te breed of taps uitloopt, bij een recht model hoef je namelijk niet te minderen of meerderen.
Op de foto zie je dat de onderste helft "gewone" vasten zijn, dus gehaakt door allebei de lusjes, en het bovenste stuk is gehaakt door het achterste lusje. Zie je dat je dan een heel andere steek krijgt, leuk he?

En nu staat ie te pronken met gezellige bloembolletjes:En ik had nog een bloempot in huis die wel een hoesje kon gebruiken, dus dit is het 2e bloempothoesje, deze keer in zijn geheel gehaakt in het achterste lusje (en nu staan de bloembolletjes in bloei!):


Ik heb de bovenste rand van beide hoesjes gehaakt met een zgn. "kreeftsteek", dit zijn vasten gehaakt van links naar rechts, in plaats van rechts naar links. Ik begreep een geschreven omschrijving nooit, maar dit handige filmpje op Youtube laat het duidelijk zien:Ik heb de smaak te pakken, wat zal het volgende project worden, een hoesje voor een vaas of b.v. een grote poef?

7 opmerkingen:

Corine zei

Erg leuk geworden je bloempotjes!
Ik blijf het leuk materiaal vinden, de zpagetti!!!

Jasmijn zei

Wat een leuk ideetje!!
groetjes van ons allemaal

Elizabeth zei

Dit vind ik echt heel gaaf! Wat een mooi potje is het geworden.

Guusje, zei

Wat is ie leuk en wat handig dat filmpje erbij.

handysandy zei

Ze zijn zeker leuk geworden en bedankt voor het handige filmpje, fijn weekend en groeten, Sandra

Geke zei

Wat een schitterend idee! het resultaat is echt prachtig!
groetjes,
Geke

Laura zei

Ik heb het geprobeerd en het resultaat was zo mooi dat ik het ook voor mijn eigen blog heb gebruikt. DANKJE